Вчера е стартирала операция на МВР за неутрализиране на схема за източване на НОИ чрез фалшиви болнични листове. Групата, точила НОИ, преди това се е занимавала с ДДС измами.

Регистрирали се фирми, наемали се работници, които са осигурявани на 1600 - 2000 лева. Отново в схемите са замесени малограмотни хора.

Цветанов каза, че клошар имал регистрирани 3 фирми. Имал си работници и упълномощени лица, които носели болничните в НОИ.

В момента се проверяват 6 ДКЦ-та. По данни на МВР осигурените лица не знаели, че са осигурявани. Лекарите, издавали болничните, от своя страна не са виждали лицата, на които са издали документ за пред  НОИ.

До 500 000 лева е щетата, нанесена от тази схема, обясни силовият министър. Към момента проверяваните ДКЦ-та са в София, но Цветанов вече е разпоредил да започнат проверки и в страната.

2 лица са задържани вчера, посочи Цветан Цветанов. Днес те ще бъдат разпитани. Задържаните са играели ролята на упълномощените лица.

Едното от тях е било задържано при предишна МВР акция за ДДС измамите. Това е жена, която е пусната от ареста при предишното й задържане заради това, че е бременна.

По думите на Цветанов жената в свободното си време, докато тече разследването по ДДС престъплението, се преориентирала към друга схема за точене на държавни пари.

По-късно от МВР официално съобщиха, че е започнала специализирана полицейска операция "Болничните" . Тя се провежда на територията на  София и Ловеч.

Операцията е срещу извършени многобройни измами с болнични, с които са източени пари от НОИ и е нанесена щета на държавния бюджет за близо 15 милиона лева. Извършват се процесуално-следствени действия в 6 медицински центъра в столицата, които са издавали болнични листове.

Конкретният повод за операцията е увеличеният брой представени и изплатени болнични от НОИ за първото тримесечие на годината.

Акцията е установила следната "схема":

"Кухи" фирми са прехвърляни като собственост на малограмотни лица, клошари и наркозависими.

В тези фирми са назначавани само на хартия на високи длъжности по трудов договор, като управител, началник на склад, мениджър "Връзки с обществеността", най-често без тяхно знание, лица с нисък социален статус, с основно или средно образование. За тези позиции обаче те са осигурявани с близък до максималния осигурителен доход в размер на 1600 - 2000 лева.

Същите тези служители преди това са работили в други фирми, сред които и фирми за почистване на столицата с месечно възнаграждение от порядъка на 150 - 300 лева. Фирмите не са извършвали дейност и осигурителни вноски реално не са плащани.

Самите трудови договори са регистрирани в Националната агенция по приходите със закъснение от порядъка на половин до една година.

Почти веднага след назначението си, служителите били изпращани дългосрочно в болнични, които са изплащани от НОИ. Парите от болничните обаче реално не са достигали до тях, а са били усвоявани чрез банкови карти от организаторите на схемата.

По-голямата част от служителите не са знаели, че работят за тези фирми, а още по-малко - че са болни. Дори един от управителите на 3 фирми - клошар и наркозависим, преди седмица е продал оградата си в столичния квартал Факултето, за да набави поредната доза наркотик.

По първоначални данни схемата е действала от 2008 година.

Задържани са 47-годишната Р.С. и 60-годишната Н.К. Те са били упълномощени да представляват подобни "кухи" фирми като представяли болнични листове в НОИ за изплащане на парични обезщетения за временна нетрудоспособност от 3 до 6 месеца за почти всички работещи.

Двамата  също са се възползвали от възможността да бъдат "болни", като едната от тях е получила по този начин 5000 лева, а другата - 9000 лева.

В определени периоди от време дори и петте служителки на една от фирмите едновременно са били в дългосрочен болничен, за който са им изплатени съответните суми от НОИ. Болничните листи са издавани от няколко медицински центрове в София и страната на лица, които не са виждали, допълниха от МВР.