Първият голям китайски пътнически самолет направи дебютния си полет. Това е ключов момент за втората по големина икономика в света, която ще се съревновава със САЩ и Европа като световен производител.

Апаратът C919 излетя тестово от международното летище Шанхай Пудонг в петък с екипаж от пет души на борда, предаде CNN Money.

С машината страната се присъединява към редица други държави, които произвеждат собствени самолети като САЩ, Русия, Бразилия, Канада, Великобритания, Франция и Германия.

Целта на машината е да се конкурира с популярните пътнически самолети на Airbus и Boeing.

Произведен от търговската авиационна корпорация на Китай (Comac), самолетът разполага със 168 места и е с приблизително същите размери като модела A320 на Airbus и серията 737-800 на Boeing, които са най-популярните самолети в света.

Излитането бе наблюдавано от хора по целия свят, включително поне 2 милиона души от китайската платформа за микроблогинг Weibo.

China Eastern Airlines ще бъде първият оператор, който ще експлоатира C919, когато завърши тестването му, и получи одобрение от китайския регулатор на авиацията.

Първият китайски пътнически самолет се готви за дебютен полет

Първият китайски пътнически самолет се готви за дебютен полет

Тестовото излитането ще се състои в петък