Дъвките и бонбоните за деца бъкат от нутрасуит, забранен за консумация за бременни и малки деца в САЩ, например. Това обяви в Пловдив председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България Марияна Кукушева, цитирана от БГНЕС.

Съюзът организира национален практически семинар в Университета за хранителни технологии в Пловдив. Кукушева не скри истината, че половината бранш работи в сивия сектор.

Европа въвежда единен регламент за етикетиране на храните от 13 декември тази година. Цялата информация за продукта и неговите съставки ще бъде на едно зрително поле, включително срокът на годност. Новото етикетиране ще важи не само за продуктите, които купуваме в магазина - с подобна „характеристика" би трябвало да получаваме и пица, поръчана по интернет. Това обясни проф. д-р Йордан Гогов.

Сред изискванията е шрифтът да е достатъчно едър, за да се чете. Информацията на бутилираните продукти ще изписана на капачката, а на пакетираните - на клипса. В специално приложение задължително ще бъдат написани алергените. Месото ще се купува с указание къде е произведено, а все още се умува дали това изискване да бъде приложено и към месото в колбасите. Информацията трябва да е коректна и точна, без подвеждащи рекламни надписи относно ползата на продукта за здравето.

Регламент 1169 определя много стриктно информацията, която трябва да съдържа всеки етикет. Първата му част е задължителна, отговаря на строго подбрани критерии, втората е доброволна и съдържа данни по преценка на производителя, които, обаче не бива да противоречат на изнесеното в първата.

Според проф. д-р Гогов търговията с храни по интернет у нас е проблем заради сивата икономика, в която се намират производителите. По неговото мнение това положение трябва да се изясни. Произведените в момента продукти ще се продават със старите етикети до изчерпване на количествата, след това, обаче следват санкции и те не са малки.

През 2016 г. новите етикети вече ще бъдат задължителни, а глобата за нарушение никак не е малка - 5000 лв. за продукт.