Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) трябва да започне плащането по добросъвестно изпълнените проекти.

Това заяви вицепремиерът Меглена Плугчиева, която участва в разширеното заседание на Управителния съвет на Българската стопанска камара под мотото "Ден на Европа - отвън и отвътре".

На въпрос от Национална асоциация на млекопреработвателите кога ще започне разплащането от ДФЗ по мярка 1.2. вицепремиерът заяви, че на фонда не му пречи абсолютно нищо това разплащане да започне.

„Парите са му дадени, решение е взето и от никой не чака нищо, нито от национален ръководител, нито от национален фонд, просто трябва да си свършат работата, няма какво да се чака, трябва да се плаща на хората", категорично заяви Плугчиева, цитирана от БНР.

Добросъвестно изпълнените проекти и по ФАР могат да бъдат разплащани, заяви вицепремиерът. Тя отбеляза, че в четвъртък предстои правителството да обсъди финансов меморандум ФАР-2005, където попадат проекти на МРРБ и на МФ. Тези проекти, които са положителни, също ще бъдат разплатени, заяви вицепремиерът.

От федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България беше поставен въпросът за съставяне на публичен регистър на оценка на проектите.

Вицепремиерът категорично застана зад идеята, като добави, че там трябва не само да бъдат публично обявени критериите за оценка на проектите, но и трябва да бъдат публични всички постъпили проекти, всички одобрени и неодобрените, като на последните бъдат посочени и причините за отхвърлянето им.

Бизнесът предлага създаването на централна агенция за управление на оперативните програми, на което вицепремиерът отговори, че в рамките на една година не може да се свърши всичко.

В момента се работи по промяна на правилата за кандидатстване по програма "Развитие на селските райони". Тя е с ресурс от 3,2 млрд. лв. и в момента приключва промяната в правилата, в посока опростяване, повече прозрачност и засилен контрол.