Изцяло 100% е заснетата територия на страната.

Това съобщи зам.-министър Бюрхан Абазов по време на двудневен семинар за представяне на Системата за идентификация на земеделските парцели /СИЗП/ в град Хисар, предаде пресцентърът на министерството.

Дешифрираните и дигитализирани физически блокове обхващат 108 450 кв.км (97,7% от територията на страната), посочи още зам.-министърът.

На базата на изградената и внедрена система е започнала и предварителната регистрация на земеделските стопани, информира още зам.-министър Абазов.

Без изградена и успешно функционираща система за идентификация на земеделските парцели не бихме могли да гарантираме пред европейските ни партньори, че финансовият интерес на ЕК в България е защитен, посочи от своя страна министърът на земеделието и горите Нихат Кабил. СИЗП съставлява основна част от Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК).

В същото време, увери той, нашите земеделски стопани ще започнат да получават европейски субсидии, като във времето с нарастващо темпо те ще стават все по-конкурентоспособни на общия европейски пазар.

Според договореностите с Европейския съюз по Глава "Земеделие" България получи финансова рамка за периода 2007-2009 г. 1,552 млрд. евро, припомни министър Нихат Кабил, от които средствата за субсидии на площ, ползвана земеделска земя е 721,7 млн. евро.