Президентите Георги Първанов и Дилма Русеф закриха бизнесконференцията „Бразилия и България - устойчиви партньори".

Като историк мога да кажа, че става дума за една историческа визита, заяви в словото си Първанов. Той посочи че и преди България и Бразилия са имали активен диалог, но сега може да се отиде на едно друго качествено ниво, основно поради две причини.

Първата се отнася до това, че България е член на Европейския съюз и докато в началото по-скоро бе преграда, сега Бразилия води активна политика с ЕС и това може да е от полза за страната ни.

Днешната визита на Дилма Русеф в България показва, че Бразилия се обръща с лице към района на Югоизточна Европа и това също може да е от полза за страната ни, коментира Първанов.

Президентът посочи, че България предлага много привлекателни условия за инвестиции, както и квалифицирана работна ръка. Много е важно да разнообразим стокооборота между двете страни, защото докато през периода 2005-2007 той е бил около 400 милиона долара, то сега е малко над 100 милиона долара. Надявам се през следващите няколко години този спад да бъде преодолян и стокооборотът между двете държави да надхвърли 1 млрд. долара, изтъкна българският държавен глава.

Президентът Георги Първанов каза още, че след като тракийските съкровища са обиколили целия свят, те могат да бъдат представени и в Бразилия, като част от изграждането на образа на България.

Според държавния глава може да имаме съвместни производства с Бразилия в областта на хранително-вкусовата промишленост. Надявам се в Бразилия да открият и хубавите български вина, независимо от високата конкуренция в този бранш, каза още Първанов.

Трябва да превърнем това емоционално пътуване в конкретни решения, заяви от своя страна президентът на Бразилия Дилма Русеф, която води със себе си внушителна бизнесделегация.

Тя посочи, че светът е изправен пред дълбока икономическа криза, като много често причините, които са довели до тази криза се предписват и като рецепта за излизане от нея.

Припомняме, при вчерашното си посещение в Брюксел тя разкритикува част от антикризисната програма на ЕС.

Русеф посочи, че Бразилия е заложила на стимулиране на вътрешното потребление, заетостта и изграждането на инфраструктурата. Страната е въвела и регулиращи рамки за банковата система, за да се намали дългът на страната спрямо Брутния вътрешен продукт.

Дилма Русеф посочи още, че се изисква солидарност от всички страни относно тежката икономическа ситуация в Гърция, като това е важна част за защита на демокрацията и мира.

България е входът на Бразилия към ЕС и трябва да преодолеем тенденцията за спад на стокооборота между двете държави, изтъкна държавният глава на Бразилия. Тя посочи, че страната й е готова да приеме български бизнесмени, които да развият своята търговия.

Според нея трябва да се изследват възможностите за сътрудничество в областта на земеделието и енергетиката. България е важен източник на торове, като в това отношения може да стане привилегирован партньор на Бразилия, каза още Русеф.

Може да внасяме биогорива от Бразилия, заяви по-рано икономическият министър Трайчо Трайков, който взе участие във форума.

Трайков посочи, че Бразилия има голям опит в биогоривата, като там почти всяка кола може да се движи както на традиционно гориво, така и на биогориво.

Именно биогоривата са най-важната част от ВЕИ на Бразилия. Освен това двете държави могат да си сътрудничат в областта на хидроенергетиката, като там страната ни им голям опит при тяхното изграждане, заяви икономическият министър.

Като пример за големите енергийни възможности на Бразилия Трайков посочи, че най-големия ВЕЦ има мощност от 11 000 мегаватa, което се равнява на приблизително 6 АЕЦ „Белене". (Предвидено е АЕЦ „Белене" да работи с два реактора по 1 000 мегаватa, б.ред.).

Трайков заяви още, че страната ни може да изнася вино за Бразилия. На журналистически въпрос как можем да наложим родното вино със сегашните му цени, енергийния министър коментира, че няма вълшебна рецепта за това, но всичко опира до постигането на добро съотношение между цена и качество.

По думите на министъра говори се и за закупуване на бразилски самолети (Ембраер) от авиокомпании у нас. В същото време Ембраер може да създаде в България вторият в Европа свой логистичен център.

Беше време за по-активни стъпки за икономическите отношения между България и Бразилия, защото има потенциал за ръст на инвестициите между двете страни, заяви Цветан Симеонов, председател на БТПП, която е организатор форума.

Той посочи, че двете държави имат добри постижения в областта на земеделието и хранително-вкусовата промишленост.

За спорта обаче няма да говоря, защото трябва да говоря само за бразилския футбол, тъй като за българския в момента е трудно да се каже нещо положително, пошегува се Симеонов.

Има възможност за сътрудничество в областта на ВЕИ, машиностроенето и туризма, потвърди и той.

По време на конференцията стана ясно, че българското земеделие през последните няколко години бележи постоянен ръст, като 10% от населението е заето в този сектор.

У нас преобладават зърнените култури, като те са над 50% от общия брой.

Страната ни може да се похвали и като добър производител на плодове и зеленчуци.