Юристите на енергийното министерство проверяват дали е законно „Топлофикация" - София да стане изцяло държавна.

Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който е в официалната делегация, придружаваща президента Първанов в Аржентина и Мексико.

Припомняме, вчера столичните общинари решиха да прехвърлят безвъзмездно на държавата дела на общината в столичното парно.
Петър Димитров коментира, че подкрепя решението.

„Две опции са посочени. Едната е общината все пак да запази дял в управлението на дружеството. Аз съм категорично против този вариант. Играхме го до сега.
Смятам, че трябва да има един ясен и отговорен собственик. Тази опция за запазване на дял на общината според мен не е приемлива и е против интересите на софиянци", обясни министър Петър Димитров.

"Втората опция е да се прехвърлят акциите безвъзмездно. Ако това е възможно, по най-бързия начин ще настоявам да се случи това събитие, за да може отоплителният сезон да стартира с един ясен и отговорен собственик.
Юристите проверяват дали по закона за общинската собственост няма пречки за такава процедура.
Но ако няма пречки това ще се случи по най-бързия начин", коментира още министър Димитров. 

Припомняме, БСП общинарят и бивш зам.финансов министър Георги Кадиев вчера коментира, че подобно прехвърляне на акции е незаконно и областният управител няма да подпише акта.