Въпреки обявеното понижение на цената на природния газ от "Булгаргаз" крайният потребител няма да се възползва от по-ниски цени на парното и топлата вода, въпреки практиката досега, ако има промяна в цената на синьото повече от 5% нагоре или надолу, това да се отразява и в промяна на цените на парното.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране попари надеждите за намаляване на цените. Това стана ясно от думите на председателя на енергийния регулатор Светла Тодорова и членът на комисията с ресор топлинна енергия Димитър Димитров пред журналисти.

Припомняме, миналата седмица "Булгаргаз" обяви, че планира да понижи цената, по която продава природния газ с 13.3%. Това би трябвало да се отрази и в крайните цени на топлинната енергия, защото голяма част от топлофикациите в страната, включително и софийската, работят с природен газ.

Димитър Димитров заяви, че е възможно цялото намаление да бъде "изконсумирано" от топлофикациите, които през последните години са регистрирали големи загуби от промените в цените на природния газ. Така въпреки най-голямото намаление на природния газ от години е възможно парното за потребителите да не поевтинее. По този начин топлофикациите ще натрупат по-голям финансов ресурс, с който ще започнат да се разплащат към "Булгаргаз".

Само Топлофикация София има натрупани задължения към "Булгаргаз" от близо 150 млн. лв. и към БЕХ от над 370 млн. лв. Дълговете към БЕХ са също за синьо гориво, но държавният холдинг преди време ги изкупи от "Булгаргаз", за да може да налее ликвидност в газовото дружество.

Очака се цените природния газ да бъдат окончателно приети малко преди края на март.