Рано е да се говори за нова цена на електроенергията. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова пред журналисти след проведено обществено обсъждане на новите цени, които комисията предлага за производителите на електроенергия от ВЕИ и биомаса.

Събитието се случи на фона на хакнатия сайт на енергийния регулатор, като причните за това все още са неясни, заяви Тодорова.

Тодорова даде да се разбере, че преди да се мисли за нови цени на тока ще се проведе програма за реформа в електроенергийния сектор.

„В процес сме на уточняване с министерство на енергетиката относно промените, които трябва да се направят. Кратка програма с краткосрочни и по-дългосрочни цели, но предстои съвместна работа за предприемане на всички необходими действия преди промяна в цените. Промяната в цените ще зависи от всички тези предварителни действия", обясни шефът на енергийния регулатор.

Тодорова подчерта, че предстоят преговори с американските ТЕЦ-овете в маришкия басейн, като тепърва ще се решават и проблемите с ВЕИ-тата и когенерациите. По думите й, ще се търси начин тези когенерации, които не произвеждат по вискокоефективен начин, да бъдат изключени от системата.

От министерство на енергетиката заявиха, че преговорите с американските централи трябва да приключат до края на февруари, допълни Тодорова.

Следващата седмица ДКЕВР ще даде пресконференция по повод действията на комисията във връзка с констатираните нарушения от електроразпределителните дружества, стана ясно още от думите на Тодорова.

Днес енергийният регулатор разгледа на обществено обсъждане новите цени на ток, произвеждан от биомаса (отпадъчна дървесина, листа и др.), като на събитието присъстваха инвеститори в топлоцентрали на биомаса, експерти и общественици. Вчера, малко преди да бъде хакнат сайта на комисията, стана ясно че в предложението си за нови цени ДКЕВР предвижда те да се редуцират с между 14 и 34%.

В защита на по-високите цени се обяви Андрей Бъчваров, председател на Българска асоциация за биомаса.

В момента всички присъединени централи на биомаса в страната не представляват повече от 25 мегавата - това е капка в морето на фона на над 6000 мегавата мощности от други източници, които в момента произвеждат електроенергия.

Това, което се случи в страната от централите за биомаса е, че реалните разходи надвишават предварителните очаквания. Всички разходи, свързани с обезопасяване на такава централа са такива, че всеки производител би искал цените да си останат такива каквито са, подчерта Бъчваров. Той заяви, че в момента в Смолянско се изгражда ТЕЦ от неговата фирма, работещ на биомаса, като инвестицията е за над 17 млн. лв., като по-голямата част от тези средства ще влязат реално в българската икономика, за разлика от централите със сънчеви панели, които се произвеждат в чужбина.

Планираме да назначим и над 100 човека персонал, а с отпадната енергия да осигурим евтино топлоснабдяване на обществените сгради в Смолян, допълни Бъчваров.

Важно уточнение е, че независимата по закон ДКЕВР реши да понижи цените на тока, произвеждан от биомаса, на фона на огромен натиск от страна на правителството. Още на едно от първите си заседания, новият кабинет разгледа темата. Тогава премиерът Бойко Борисов даде задача на енергийния министър да озапти разрастването на производството на ток от биомаса, като определи секторът като нов балон след този на фотоволтаиците.

Съвсем наскоро по темата се изказа и бившият енергиен министър и настоящ председател на енергийната комисия в парламента Делян Добрев, който също заяви, че трябва да се вземат мерки защото в началото на 2014 г. има ръст на мощностите от такива централи с над 512%

"Преференциалните цени на тока от биомаса са няколко пъти по-високи от тези от слънцето в момента", коментира Добрев. Според него в този случай рискът е още по-голям, тъй като централи работят 7000-8000 часа на година, за разлика от слънчевите, които са ограничени до 1250. "Така 120 мегавата мощности на биомаса се равняват по произведена енергия на 700-800 мегавата фотоволтаици като пари, които ще им платим", допълни той. Или става дума за нови 70-80 млн. към текущите сметки.

След изслушването на Бъчваров, председателят на ДКЕВР призна: Действително производителите на енергия от биомаса и то конкретно от дървесни отпадъци, са много малък дял от енергията от възобновяеми източници. Техните цени не могат да повлияят на средната цена на енергията.

Скоро се очаква окончателното решение на ДКЕВР относно бъдещите цени.