Безработицата през следващата година да не надхвърли 7%, планира правителството.

Според министър Емилия Масларова в България все още има дефицит на кадри в строителството, услугите и машиностроенето и евентуалното завръщане на български имигранти от чужбина няма да застраши пазара на труда.

В момента безработицата в България е 5,4% и моментната снимка не показва увеличение на хората без работа.

Емилия Масларова коментира, че част от българите, устроили се на работа в Испания и Гърция, вероятно ще се върнат в България.

Причината е рецесията в тези държави. През последните месеци безработните в Испания са се увеличили с 3%, а в Гърция се регистрира спад в икономиката със 19%, а с 18% намалява броят на домашните помощнички.

До две седмици пък българското правителство ще има пакет от мерки за пазара на труда и реакция от финансовата криза. Българското правителство ще направи и друго - ще изиска от страните-членки на ЕС, които прилагат преходни периоди за нашите работници, да вдигнат санкциите от догодина.

"Категорично не приемаме двойни стандарти",каза министър Масларова и обясни, че след като ЕС работи по обща миграционна стратегия за работници от трети страни, е недопустимо вътре в общността да има ограничение за българските работници.

Социологическо изследване за миграционните нагласи на българите показва, че през последните шест години двойно намалява броят на желаещите да емигрират трайно от страната. Те са само 4%.
Сега отношението е по-балансирано само за временна трудова миграция. Данните сочат, че намалява броят на емигрантите висшисти и специалисти. Те все по-често намират работа в България.