Между 70 и 90 процента са измръзванията при различните сортове череши в Кюстендилска област. Това е в резултат на продължилите минусови температури от последните дни, показва проверка на специалистите от Института по земеделие в областния център, съобщи БНТ.

От там са установили още, че най-малко са засегнати ябълките и сливите - до 30 процента.

Минусовите температури като тази година са явление, което се случва периодично през около 30-40 години в Кюстендилския регион, казват специалистите от Института по земеделие.

На 8 януари температурата в региона е била над минус 27 градуса. Овошките от череши не са измръзнали напълно, защото пъпките са били в дълбок покой.

Директорът на Института по земеделие в Кюстендил Димитър Домозетов разказва, че при черешата, ако 30-35% от плодните пъпки са запазени, добивът е добър. Тук са запазени по 10%, което значи, че реколтата ще бъде частично компроментирана.

Предположения дали тези студове ще доведат до повтаряне на слабата черешова реколта от миналата година, все още не могат да бъдат направени, категорични са специалисти.

Димитър Домозетов акцентира на пораженията от студа: "Не бива да забравяме големия бич - "пролетната целувка" на зимния мраз. Това е много страшно за нашия регион".

Заради ниски температури миналата пролет почти 90 % от реколтата от череши в Кюстендилска област беше унищожена. Това се отрази както на качеството, което беше много по-лошо от предходни години, така и на цената.

На едро плодът се търгуваше с 40 ст. за килограм повече, а по пазарите на дребно се продаваше над 2 лева за килограм.