Бизнесът трябва да представи окончателните данни за загубите си от газовата криза до 26 януари, съобщават от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров проведе среща с представители на работодателски организации във връзка с прекъснатите газови доставки.

Обсъдени бяха възможностите за компенсиране на България от последствията от газовата криза, както по линия на иск към доставчиците на природен газ за България, така и по линия на търсене на подкрепа от ЕС.

Припомняме, по-рано днес министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви, че страната ни ще поиска солидарна помощ от ЕС, ако загубите ни от кризата са по-високи от 0,6 процента от БВП на България.

Министър Димитров помоли работодателските организации за съдействие по отношение на набирането на точна и коректна информация за натрупаната загуба от фирмите.

Бизнесът изрази готовност за съдействие и бе уточнено, че на интернет страницата на Министерството на икономиката и енергетиката да се публикува нов формат на стандартизирана таблица, с която ще се подава информация за окончателните загуби на предприятията от газовата криза.

Информацията, попълнена на стандартизираната таблица, която вече е публикувана на интернет страницата на МИЕ, трябва да се изпраща освен по е-mail, и по факс официално с подпис и печат.

Представителите на работодателските организации се ангажираха да призоват всички свои членове да подадат необходимата и коректна информация до 26 януари.