Необятно се оказа за пореден път мазето на Министерството на икономиката.

След като няколко дни преди референдума за АЕЦ Белене „изненадващо" се появиха няколко кашона с кореспонденция между МИЕТ и германския енергиен RWE от Станишево време, в които се конкретизира цената на проекта, днес в последната си пресконференция като министър Делян Добрев извади нови папки, които каза, че са готови за прокурор.

Очаква се да има среща между двамата днес от 14 часа. По-късно Добрев се срещна с главния прокурор и му предаде документите.

Става въпрос за сключване на т. нар особени залози в полза на инвеститорите, т.нар „американски ТЕЦ-ове АЕS „Гълбово" (ТЕЦ „Марица Изток" 1) и КонтурГлобал (ТЕЦ „Марица Изток" 3).

От документите става ясно, че с решение на НЕК компанията сама задължава себе си да стане гарант по кредит на двата ТЕЦ-, като за обезпечение дава приходите от електричество продавано на гражданите.

„Има такива особени залози, сключвани 2002 г. и в края на ноември 2005 г. Тези особени залози са придружени с всички съответстващи документи", каза Добрев. Той обясни, че по своята същност те представляват залог на сметките на всички потребители в България, срещу вземане на кредит за тези централи.

Добрев показа документ от края на 2005 г., подписан лично от тогавашния енергиен министър Румен Овчаров, който дава „благословията" си НЕК да учреди особения залог за АЕЦ "Гълъбово".

Относно КонтурГлобал (ТЕЦ „Марица Изток" 3) особения залог е учреден в края на 2002 г. само със санкцията на борда на директорите на НЕК.

Добрев припомни, че освен тези особени залози има и договори за задължително изкупуване на електроенергията от двете предприятия. Така те имат двойно подсигуряване, което струва на държавата 13.2 млрд. лв.

Добрев лъже скандално и непрофесионално, изумени в БСП
Още...

Министърът посочи, че тези действия са били много странни, най-малкото от морална гледна точка, защото са осигурили гаранции на инвеститора от страна на всички потребители на електроенергия в България за една инвестиция.

В отговор на въпрос на Money.bg защо чак сега тази информация се изнася, Добрев заяви, че чак сега е разбрал за нея.

Такъв беше и отговорът му, когато беше изнесена кореспонденцията между МИЕТ, НЕК и RWE и които се оказаха, че са в архива на ведомството от поне 3-4 години и че е могло да бъдат разгласени още в началото на 2011 г.