emaxpress
Предстоят нови кадрови промени в Българския енергиен холдинг (БЕХ) и ДКЕВР, като ще има съкращаване на членовете на Съвета на директорите и капацитетът им ще бъде намален от 5 на 3.

Това потвърди министърът на икономиката Трайчо Трайков.

По време на пресконференцията министър Трайков обясни, че договорите с дружествата за продажбата на електроенергия на свободния пазар са сключвани „на тъмно" без ясни процедури.

Припомняме, вчера стана ясно, че изпълнителните директори на НЕК са отстранени от длъжност.

Днес обаче Любомир Велков и Мардик Папазян обявиха обвиненията срещу тях като напълно неоснователни.

Според тях загубите на компанията за полугодието се дължат на неадекватната политика на Държавната комисия за енергийно регулиране.

Министър Трайков оповести и името на новия директор на АЕЦ Козлодуй, след като досегашният Иван Генов подаде оставка.

Димитър Ангелов има 28-годишен стаж в АЕЦ „Козлодуй",  като до сега е бил главен инженер на 5 и 6 блок.

По време на брифинга министър Трайков посочи някои структурни проблеми по Оперативна програма „Конкурентоспособност", които са съгласувани с ЕК.

Припомняме, тове една от 4-те оперативни програми, по които Европейската комисия е решила отново да отхвърли оценките за съответствие, представени от България.

По този начин не могат да бъдат ползвани сумите (около 6 млрд. евро), управлявани от тези програми.

Министър Трайков открои само някои от проблемите - като противоречивост и неяснота по въпросите с вътрешната регламентация, които създават предпоставки за разнородна практика по сходни казуси.

Освен това има недобре разписани изисквания в насоките за кандидатстване по отделни области на интервенция, създаващи затруднение на кандидатите както при подготовка на проектните предложения, така и в процеса на изпълнение.

Според министър Трайков съществува съмнение за конфликт на интереси при служителите на управляващия орган.

Предпоставка за развитието на корупция е съществуващата двойственост и тройственост в ролите на консултанти и служители в дирекциите, като при това не са използвани възможности за подобряване на процеса и създаването на по-голяма прозрачност.

За отстраняване на тези нередности Трайков посочи, че предстои детайлна проверка на цялото звено.

Енергийният министър коригира сумата на усвоените средства по програмата. В момента те са 350 млн. евро (691 млн. лв.), което по оценката на министъра е драматично увеличение, дължащо се на два нови договора с ИА за насърчаване на малките и средни предприятия и с Българската агенция за инвестиции за два големи договора от 22 млн. евро и 37 млн. евро, които вече са факт.