Нови изисквания за техническата изправност на автомобилите с газови уредби ще бъдат приети до месец.

Това съобщи директорът на изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" Валентин Божков, цитиран от БНР.

От началото на годината бяха закрити пунктовете за тестване на газовите бутилки, като дейността им поеха пунктовете за годишен технически преглед. Според Валентин Божков това не е довело до занижаване на изискванията за сигурност, а напротив - до прекратяване на фиктивните проверки.

Шофьор с опасност за живота след взрив на газова бутилка
Още...

Предстоящите промени са консултирани от месеци с експерти в сектора и не са провокирани от взрива на автомобил на бензиностанция в Сандански, при който пострадаха 4-ма души:

Автомобилът е минал преглед по стария ред в условията на старите системи и на старите пунктове, където не е имало видеонаблюдение, обясни Божков.

Заради фиктивните прегледи през последните години е въведен допълнителен контрол, който е с видеонаблюдение, посочи той и изтъкна, че това, както и че прегледът на газовата уредба се прави в рамките на общият преглед за техническа изправност, са допълнителна гаранция, че такива инциденти няма да се повторят.

Той коментира обаче, че въпреки това са необходими изменения в действащата наредба, които вече са подготвени и ще бъдат публикувани за обсъждане.

„Ще искаме да се гледа, освен всичко друго, вече и срока на експлоатация на резервоара, който е отразен от производителя с маркировката, стриктно да се следи затова има ли или няма знак, поставен на задното стъкло на автомобила, както и ще искаме документ за съответствие на монтажа с нормативните изисквания. Аз се надявам в рамките до месец да е факт", подчерта директорът на изпълнителната агенция "Автомобилна администрация".