Отделни пътни ленти биха осигурили и преминаване на автобуси през ГКПП "Маказа". Това каза министърът на външните работи в оставка Даниел Митов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата Дора Янкова.

Искането за допълнителни ленти се налага, за да няма дълго чакане на граничния пункт. Едновременното използване на една от първите ленти за леки автомобили и за обработка и на автобуси би довело практически до блокиране на лекотоварния трафик, обясни Митов.

Той допълни, че за нормално преминаване на автобуси през "Маказа" освен необходимите инфраструктурни промени трябва да бъдат изградени допълнителни работни помещения и монтирано оборудване, както и да бъде заделен човешки ресурс за гранични проверки.

Външният министър в оставка заяви, че ведомството му не е компетентно да вземе самостоятелно решение за отваряне на ГКПП "Маказа" за автобусни превози. То трябва да бъде взето в рамките на заседание на Междуведомствения съвет, където да се прецени дали ще се премине към процедура на изменение на действащия пункт, допълни Даниел Митов.