Проверката в Пътния фонд завърши по очаквания начин - не установиха нередности. С това наглостта на правителството при прикриването на корупцията премина всякакви граници.
Това се казва в декларация на депутатите от ПГ на ДСБ относно завършилата проверка от страна на инспектората към Министрество на финнасите.

Припомняме, проверката завърши с констатацията, че Областните дирекции са изпълнили коректно задълженията и тъй като фирма „Биндер" е била единственият кандидат, не съществува конфликт на интереси в пътния фонд. Фирма „Биндер" е собственост на брата на подалия преди месец оставка шеф на фонда.

Финансовият министър, който ръководи Управителния съвет на фонда и отговаря за разходването на средствата, провери сам себе си и така прикри злоупотребите и вината на себе си и на още двама свои колеги - Гагаузов и Мутафчиев", се казва в декларацията на ДСБ.

В нея се посочва още, че проверката не отговаря на сериозните въпроси за изразходването на европейски средства от фирма „Биндер" и че не са разследвани фактите за конфликти на интереси между ръководството на фонда и фирмите за надзор на пътните проекти.

От ДСБ припомнят, че Комисията за разследване на злоупотреби с финансови средства на Европейския съюз (ОЛАФ) по-всяка вероятност няма да признае резултатите от проверките, защото не са извършени от независим орган.

„Демократи за силна България настояваме злоупотребите във фонд "Републиканска пътна инфраструктура" да бъдат разследвани от независим международен одит, определен от Европейската комисия.", завършва декларацията.