Самолет е катастрофирал при опит за кацане на летище Приморско, съобщават от транспортното министерство.

На борда е имало двама души - пилот и пътник, които са с българска националност. При удара машината се е запалила, а хората в нея са загинали.

При приземяването си самолетът е загубил баланс, ударил се е в пистата, разпаднал се и е бил обхванат бързо от пламъци, уточниха от община Приморско.

Катастрофиралата машина е чешко производство и е от типа SR22.

Самолетът е двуместен и е излетял около 11.30 ч. днес от Ихтиман. В Приморско изпълнил един демонстрационен полет в ранния следобед. Във фаталния втори полет 42-годишният пилот от Плевен е бил придружен от 24-годишен софиянец. В същото време от община Приморско твърдят, че вторият мъж е от Бургас.

При предприетото кацане самолетът се самозапалил и двамата мъже изгорели.

Според кмета на община Приморско Лиляна Димова първата хипотеза за евентуална причината за инцидента е възможна човешка грешка, макар че пилотът е бил инструктор с дълъг летателен стаж.

Все още не е изяснено дали полетът е бил рекламен, обучителен или туристически. Според разследващите точно този самолет е нямал право да извършва полети с туристи.

През последните дни има много полети, предимно по договори между летищната площадка в Приморско и Албена АД.

Повечето от самолетите, които кацат и излитат, правят своите курсове като част от рекламни кампании на мобилни оператори и марки цигари.

Със заповед на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията е сформирана комисия, която започва разследване на произшествието.

То е поето от Бургаска окръжна прокуратура, като мястото на инцидента бе посетено от прокурор Георги Кузманов.