Добавката за пенсиите няма да е диференцирана, защото това е дискриминация. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков.

Припомняме, преди дни социалният министър Тотю Младенов изрази точно обратната позиция, заявявайки, че еднократната компенсация на пенсионерите трябва да е диференцирана и да обхваща всички възрастни хора. По думите му тези, които получават по-ниски пенсии, трябва да получат по-голяма сума.

Дянков поясни, че министерство на финансите все още не готово с разчетите за това с какъв процент ще бъдат увеличени пенсиите.    

По-рано Тотю Младенов заяви, че от 1 юли ще има увеличение на пенсиите и заплатите. В последните месеци той настоява за ръст на минималното възнаграждение от 30 лева, като по този начин то ще достигне 270 лв. В същото време обаче финансовият министър е скептик за подобно увеличение и дори наскоро изиска Младенов да намери пари, ако иска реализиране на идеята си за минималните доходи.

В отговор на въпрос дали ще бъдат върнати 100 милиона лева в професионалните пенсионни фондове или ще бъдат запазени в НОИ, министърът каза, че този въпрос ще бъде обсъден от юристи след утрешното заседание на Министерски съвет. ще присъстват и представите на пенсионните фондове, работодатели и синдикати.

Финансовият министър засегна и темата за поста на шефа на НАП Красимир Стефанов, като заяви, че оставането му на тази позиция зависи изцяло от неговите резултати. „Дали ще остане на поста си Стефанов ще зависи от резултатите - не само от събираемостта, която върви добре, а и от борбата с ДДС-измамите. Говорил съм многократно, че искам много по-голяма инициативност от НАП за измамите, които с десетилетия са вървели," заяви той.

Дянков изтъкна, че ще бъде проследена работата на приходната агенция до средата на годината и след това ще се вземат решения.

Министърът отрече да „гласят" Стефанов за шефския стол в НОИ. По думите му немислимо е и сливането на НАП и НОИ. „Едната е разходна, а другата - приходна агенция, затова няма никакъв начин това да стане. Не сме си го и помисляли," допълни той.