Увеличението на акциза върху метана най-вероятно ще доведе и до поскъпване на цената на природния газ, който формира около 75% от стойността на парното. Това заяви шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев след днешното заседание на комисията.

Той обаче отказа да се ангажира с нова цена на топлинната енергия от началото на следващата година, но потвърди, че всички данъци и такси се взимат в предвид при искане за увеличаване на парното.

По думите му увеличаването на акциза ще се отрази негативно на топлофикациите в цялата страна, защото те не са предвидили този разход.

Вчера стана ясно, че метанът за колите ще поскъпне със 7 ст. за кг от януари 2012 г. заради нов акциз. Метанът, който се използва като автомобилно гориво, ще се облага с акциз от 1,70 лв. за гигаджаул. Това предвиждат промени в Закона за акцизите и данъчните складове, подготвени от финансовото министерство. Така може да се окаже, че финансовата политика на Симеон Дянков помпа цената на парното.

Досега природният газ беше с нулева ставка, а след по-малко от три месеца употребата му за гориво ще се облага с 1,70 лв. Ако метанът се използва за отопление, акцизът ще бъде с 0,20 лв., а при използването му за битови нужди данък няма да се плаща. Промените се налагат заради ангажименти на страната ни към ЕС за повишение на акциза върху природния газ, използван за гориво и отопление.

Последното поскъпване на природния газ беше на 1 октомври. Увеличението на цената на "синьото гориво" бе 6,67%. Така общо 594,37 лв. без ДДС става цената за 1000 кубични метра природен газ. Това увеличение доведе и до поскъпване на парното в цялата страна с до 5 процента.

По повод проблемите на "Топлофикация"-Шумен да плаща задълженията си за природен газ към "Булгаргаз" Ангел Семерджиев изрази надежда, че спорът ще бъде разрешен в полза на потребителите в града.