Данните, изнесени от Националния статистически институт днес, са дългоочаквана от нас новина. Макар и с мъничко, започваме да се отдалечаваме от дъното.

Това коментира министърът на финансите Симеон Дянков по повод изнесените от НСИ данни за стопанската конюнктура през април и очакванията на бизнеса за следващите три месеца.
Резултатите от анкетите на стопанските ръководители сочат, че те започват да ревизират в положителна посока очакванията си за съживяване на бизнеса.

По думите на Дянков част от това съживяване се дължи на стъпките, които правителството е предприело по отношение на ударното разплащане на задълженията ни към бизнеса, както и на решението да се запази ниското данъчно облагане, въпреки че това ще е неблагоприятно за фиска.

Данните на НСИ сочат, че общият показател на бизнес климата в страната се покачва с 4,4% през месец април в сравнение с предходния месец. По-благоприятно е мнението на стопанските ръководители от всички наблюдавани отрасли - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

В промишлеността положителните очаквания нарастват с 5.6 пункта в сравнение с март. Това се дължи на по-оптимистичните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията, като и очакванията за дейността и за износа през следващите три месеца са в същата посока.

По-благоприятно се оценяват също конкурентните позиции на предприятията както на вътрешния пазар, така и на пазарите в страните във и извън Европейския съюз. Все още по отношение на очакванията за персонала все още има намерения за съкращаване сред близо 15% от предприятията.
През април основните проблеми за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене както от страната, така и от чужбина.

В строителството през април също нарастват положителните очаквания и то силно. Това се дължи на факта, че строителната активност се свива по-бавно в сравнение с предходните месеци. През последния месец има и известно увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

По отношение на факторите, затрудняващи дейността, по-малко предприятия са посочили финансовите проблеми, но те остават първостепенни за тях. Несигурната икономическа среда също е основен проблем за 58.8% от предприятията, следвана от затрудненията с недостатъчното търсене, които се увеличават през април.
Същевременно през следващите три месеца не се очаква повишение на продажните цени на строителната продукция.

По-ниско е увеличението на положителната оценка за бизнес климата в сектора Търговия на дребно. Обемът на продажбите през последните три месеца се оценява като намален, но очакванията за продажбите и за поръчките към доставчиците са значително по-оптимистични. По отношение на персонала има слаби очаквания за неговото намаление през следващите три месеца.
По мнение на търговците на дребно се очаква известно увеличение на продажните цени през следващите три месеца.

В сектора Услуги през април „бизнес климата" нараства с 4.4 пункта в сравнение с март.
По-добри са оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията и по-оптимистичните им очаквания за следващите шест месеца.

Относително по-благоприятни са оценките за търсенето на услуги, както и за заетите в сектора през последните месеци, или с други думи тяхното намаление е с по-бавно темпо. За следващите три месеца обаче се очаква положителна промяна както по отношение на търсенето, така и по отношение на персонала.

Евростат да са благоприятни. Те се очакват днес по обед. Като се има предвид, че вече са уеднаквени методиките на работа между статистическата служба на ЕС и Националния статистически институт, най-вероятно данните от Брюксел ще бъдат същите като тези на НСИ.