Е.ОN - България ще поиска от ДКЕВР увеличение на цената на електроенергията с 10,9 % от първи юли и това е под нивото на инфлацията в България за 2007 г.  Това се казва в съобщение от компанията, разпространено до медиите.

За битовите клиенти предложението за увеличение на цената на електроенергията е още по-малко - 10,1 %, или от 0,117 лв./кВТч на 0,12901 лв./кВТч., което е с 2,4 % по-ниско от инфлацията.

По данни на Националния статистически институт за 2007 г. тя възлиза на 12,5 %. Предложеното увеличение в цената за битови клиенти ще доведе до средно увеличение на месечната сметка за електроенергия на домакинство с 2,20 лева.

Според ръководството на Е.ОN увеличението е заради високата инфлация и заради исканията на синдикатите за по-високи заплати.

„Увеличението, което предлагаме е социално ориентирано и взима предвид финансовите възможности на българските потребители. Затова и в него дори не е отчетена напълно инфлацията за предходната година", се казва в съобщението. 

В него се посочва още, че ако предложението за увеличението на тока бъде одобрено от ДКЕВР, от Е.ОN са предвидили 100 милиона инвестиции за нови подстанции и за подобряване на мрежата в Североизточна България. 

Още веднъж се обръща внимание на факта, че като цяло цената на електроенергията в България е значително по-ниска в сравнение със съседните и други европейски държави.

От компанията се предлага и въвеждането на нов ценови компонент - „цена за достъп до мрежата". Тя ще се явява втори компонент към цената за пренос.
Клиентите на Е.ОН България Мрежи, които са присъединени директно към подстанции, ще плащат само този компонент за достъп до мрежата.

Председателят на синдикалната организация на енергетиците към КНСБ във Варна Борислав Добрев, цитиран от БНР, оспори твърдението на ръководството на Е.ОN, че повишението на цената на тока е свързано с искането за повишение на заплатите на служителите.

Според него е некоректно да се обвързва цената на тока със заплатите на служителите, тъй като тези повишения са планувани. Той съобщи, че вчера са били освободени след едномесечно изчакване четирима електромонтьори.