Едночасова предупредителна стачка ще проведат работещите в компанията ЧЕЗ, която снабдява с ток Западна България.

До стачката се стигна, след като не бе постигната договореност с ръководството на енергийната компания по основните искания на синдикатите - по спирането на съкращенията в дружеството и увеличение на работните заплати с 25%.

По данни на синдикатите в стачката ще се включат около 90% от работещите от ЧЕЗ.

Между 9.00 и 10.00 часа протестиращите ще спрат да изпълняват задълженията си, въпреки че ще останат на работните си места.

Ако до понеделник не се постигне споразумение, работещите в ЧЕЗ ще преминат към безсрочна ефективна стачка. Тогава те ще изпълняват само част от дейностите по електроснабдяването, които е определила Арбитражната комисия към Националния институт за помирение и арбитраж.

Въпреки, че токът няма да бъде спиран, една трета от потребителите в страната може да имат проблеми, тъй като аварийните екипи ще бъдат намалени и възстановяването на електрозахранването ще бъде забавено.

Освен това, ако се стигне до ефективна стачка, работещите няма да отчитат електромерите, няма да правят профилактика на съоръженията, няма да извършват контрол при кражба на ток.

Стачкуващите ще отказват да прекъсват тока на потребителите, които не са си платили сметките, както и обратното - да включат електроенергията на вече платилите абонати, които преди това са били изключени, заради забавянето.
Същевременно от ръководството на ЧЕЗ още в началото на преговорите твърдят, че потребителите няма да имат проблеми с тока.

ЧЕЗ може да бъде глобена до 1 милион лева, а ръководителите й - до 60 хиляди, ако в следствие на стачката потребителите им останат без ток, съобщиха от ДКЕВР.