Българските зърнопроизводители ще получат 16 милиона евро от Европейската комисия като компенсация заради залежалата им продукция след безмитния внос на украинско зърно. Това заяви земеделският министър Явор Гечев, който се срещна с протестиращи земеделци в свищовското село Горна Студена, съобщава БНТ.

Той посочи, че у нас има големи количества украинско зърно и нереализирано българско, което потвърждава, че страната ни e засегната повече от другите държави в Европа от украинския внос.

Зърнопроизводителите посрещнаха министъра с поредна блокада с трактори и комбайни на главния път Плевен - Русе край Горна Студена.

Гечев отбеляза, че позицията на протестиращите срещу безмитния внос на зърно от Украйна, който подбива българските пазари, съвпада с позицията на страната ни. Той увери, че са положени всички усилия ситуацията да бъде променена, но към момента такъв механизъм няма.

Зърнопроизводители протестират срещу вноса на зърно от Украйна

Зърнопроизводители протестират срещу вноса на зърно от Украйна

Земеделските производители недоволстват и срещу европейския План за възстановяване

Министърът заяви, че този път ЕК е реагирала поне частично на българските искания. Той посочи, че три държави ще получат средства по отношение на европейската солидарност.

По негови думи предварителните цифри по отношение на България са 16 млн. евро, които ще бъдат използвани за допълнителни субсидии за кризисното съхранение.

Зърнопроизводителите обаче са категорични, че тази помощ няма да ги спаси от фалити.

Те настояват и за промяна на Стратегическия план за развитие на сектора, тъй като според тях той обрича малките и средните производители на фалит.

Земеделският министър се съгласи със земеделците, но обясни, че тази година е преходна за изпълнение на плана и никой от тях няма да подлежи на санкции.

Зърнопроизводителите искат среща с Гълъб Донев, в противен случай стачка

Зърнопроизводителите искат среща с Гълъб Донев, в противен случай стачка

Зърнопроизводителите притеснени от вноса на украинско зърно