"Българските земеделски производители имат пълната ни подкрепа заради трудностите, пред които са изправени. Министерството на земеделието ще поиска извънредни мерки от Европейската комисия - да бъде задействан т. нар. земеделския кризисен резерв на ЕС". Това съобщи служебният министър на земеделието Явор Гечев на среща с ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите, организирана след днешните протести в страната заради евтиното украинско зърно, което се внася безконтролно според представителите на бранша у нас.

Зърнопроизводителите връчиха на Гечев декларация с исканията си и изложиха опасенията си във връзка с вноса на слънчоглед и пшеница, съобщиха от Министерството на земеделието.

"Разпоредил съм удвояване на пробите при вноса на слънчоглед и пшеница, за да бъде опазено здравето на българските граждани", той.

Евтиното украинско зърно изкарва на протест зърнопроизводителите

Евтиното украинско зърно изкарва на протест зърнопроизводителите

Исканията на бранша - да бъде забранен вносът на зърно и маслодайни култури

Явор Гечев каза още, че в приета днес от служебния кабинет позиция се изразява безпокойство от смущенията на пазара на слънчоглед и пшеница у нас и се отчита, че земеделците срещат сериозни предизвикателства като затруднена реализация, ограничени складове за съхранение на зърното, разходи, ценови натиск. В тази връзка България призовава Европейската комисия да приложи всички възможни инструменти, включително и извънредни мерки срещу смущения на пазара.

"България е солидарна с Украйна, но българските земеделски производители претърпяха сериозни щети", коментира той.

По предложение на зърнопроизводителите следващата седмица проблемите в сектора ще бъдат обсъдени на Консултативен съвет по зърното. "Ще поканим за участие представители на Националната агенция по приходите и Агенция "Митници", посочи Гечев. Той призова производителите да подават сигнали за нарушения на данъчното и митническото законодателство.

"Лично ще настоявам всички компетентни институции да вземат мерки, за да не се компрометира българската реколта и потребителите да са спокойни", увери Явор Гечев.