Европейската комисията заключи, че България не е изпълнила критерия за дефицит в Договора, тъй като равнището на дефицита ни от 3,9% за 2009 година не може да се счита за близко до референтната стойност.

Становището на ЕК е въпреки констатацията, че разликата, с която е надхвърлена референтната стойност от 3 %, може да се окачестви като по изключение, тъй като се дължи на драстичен икономически спад.

Съгласно пролетната прогноза дефицитът е временен, защото се очаква той да спадне на под 3 % от БВП тази година, макар че преобладава значителна несигурност по отношение на резултата.

Припомняме, България е с един от най-ниските бюджетни дефицити в ЕС.

Икономическата и финансова криза постави под натиск публичните финанси в ЕС. В резултат на това повечето държави-членки имат дефицит на консолидирания държавен бюджет, надхвърлящ 3 % от БВП, коментира Оли Рен, комисар по икономическите и паричните въпроси.

По думите му, според прогнозата на службите на Комисията от пролетта на 2010 г., възстановяването в ЕС вече е започнало, но се очаква то да протича по-плавно.

Поради това следва да насочим вниманието си към целта да възвърнем устойчивостта на публичните финанси по възможност най-скоро. Стриктното прилагане на Пакта за стабилност и растеж е най-добрият начин да се гарантира на финансовите пазари, че равнището на дефицита и дълга ще се намалява адекватно и своевременно, заявява още Рен.

При надлежно отчитане на последните икономически прогнози и всички останали фактори, които играят роля, в докладите за България, Кипър, Дания, Финландия и Люксембург се разглежда въпросът дали дефицитът на консолидирания държавен бюджет остава близко до референтната стойност от 3 % от БВП и дали надвишаването е по изключение и временно.

Комисията е стигнала до заключението, че само в случая на Люксембург и трите условия са изпълнени.