Създава се работна група за координация, мониторинг и контрол на изпълнението на проекта АЕЦ „Белене".

Групата ще проследи и контролира техническото, административното и финансовото управление на подготовката и изпълнението на проекта, както и сключените договори.

Вчера за това заповед е подписал министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Като задължение експертите ще имат и да осъществят цялостна координация и контрол на дейностите по подготовка и последващо изпълнение на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене", както и мониторинг на извършената дейност.

Работната група ще отчита дейността си с тримесечни доклади, които ще се представят в Министерство на икономиката и енергетиката и НЕК ЕАД.

Работната група е към заместник-министъра на икономиката и енергетиката Галина Тошева.
Тя е в състав: Иван Атанасов/ръководител/, досегашен изпълнителен директор на «Италчименте груп»- България; Любомир Велков- заместник ръководител, който е изпълнителен директор на НЕК ЕАД; икономистът Антон Иванов; Атанас Съйков, директор на Дирекция «Управление при кризи» в МИЕ; Иван Сачков, държавен експерт в дирекция „Енергийни пазари и преструктуриране" в МИЕ.

Припомняме, в момента тече процедурата за избор на стратегически инвеститорна проекта за АЕЦ „Белене". Миналата седмица НЕК ЕАД подписа договор
с „БНП Париба", с което се слага началото на дейностите по структуриране на финансирането на проекта АЕЦ „Белене".

Европейската комисия даде положително становище за проекта за атомна електроцентрала в Белене в съответствие с изискванията на Договора за Евратом, припомнят от министерството.

Мнението на ЕК е, че инвестицията отговаря на изискванията по договора с Европейска общност за атомна енергия.
В решението на ЕК за положително становище бе отбелязано, че избраната технология за строежа на АЕЦ „Белене" включва подобрена защита срещу външни опасности, като например земетресения.

Вчера еколози протестираха пред Министерство на икономиката и енергетиката срещу проекта за изграждане на АЕЦ, заради екологичната опасност, която той представлява за земетръсния район.