Зърнопроизводителите от Североизточна България си намериха нов враг в лицето на благородните елени и сърни. След оплакванията за ниските помощи, евтиното украинско зърно и лошите програми за подпомагане, производители сигнализират, че дивите животни им унищожават реколтата.

Зърнопроизводителката от Русенско Рилка Игнатова е заснела преминаване на животните през земеделски площи в землището на село Ново село. Според нея от този проблем страдат стопани и от Поломието, както и в областите Силистра и Търговище се оплакват.

Нейни площи с пшеница, както и култивирани около 750 дка първа подготовка за пролетниците, са сериозно отъпкани от благородните елени. Заради голямата популация на благородни елени, Игнатова се притеснява изобщо какво ще остане за жътва тази година. Ако миналата година са броили стотина животни, които газят нивите, тази години те били над 240. Освен това рогата, които благородните елени сменят, остават в нивите и пукали гумите на тракторите. 

Рилка Игнатова настоява държавата да се грижи за популациите на диви животни. С нейни колеги са събрали подписи и изпращат писмо до Земеделското министерство, Президентството и "Северноцентрално държавно предриятие" ДП Габрово.

Те настояват реално да се отчете популацията и когато тя става свръхпопулация, както било сега, да се вземат мерки за нейното поддържане в законовите норми. Зърнопроизводителите твърдят, че имат данни и доказателства за неправилно преброени стада - в протоколите са занижени.

Игнатова припомня и проблема със свръхпопулацията на диви прасета, което довела до чума и ударила свинекомплексите. Зърнопроизводителите предупреждават, че от елените може да тръгне епидемия, която да удари вече кравефермите.

Зърнопроизводители протестират срещу вноса на зърно от Украйна

Зърнопроизводители протестират срещу вноса на зърно от Украйна

Земеделските производители недоволстват и срещу европейския План за възстановяване