Българските емигранти са изпратили в родината си близо 1,9 милиарда щатски долара през 2007 г.. Това сочат  данни от Световната банка, цитирани в изследване на Мила Манчева от Центъра за миграционни анализи и практики, съобщи moneybg.

Паричните трансфери на мигрантите към техните родни места възлизат приблизително на 318 милиарда щатски долара през 2007 г. От тях 38,6 милиарда са изпратени към страните от Европа и централна Азия.

Получените от сънародниците ни по света 1,9 милиарда поставят България в първите десет страни с най-висок абсолютен обем емигрантски трансфери.

По този показател страната ни е 6-та след Румъния (6,8 млрд.), Полша (5 млрд.), Сърбия (4,9 млрд.) и Руската Федерация (4 млрд.).

Важността на емигрантските трансфери за страните от региона се демонстрира от факта, че те се оказват вторият по обем източник на външно финансиране - след преките чуждестранни инвестиции, за местните икономики.


Проектът за изследване на финансовите потоци на емигрантите  се осъществява от Центъра за антропология на местата и комуникациите към Научно-изследователския сектор на Софийския университет „Св. Климент Охридски". Той е финансиран от Тръста за развитие на гражданското общество в Централна и Източна Европа.