Ситуацията в енергетиката е такава, че ако статуквото се задържи, то системата ще колабира. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на 9-та среща на бизнеса с правителството, организирана от в. Капитал.

В момента задълженията на НЕК са 3 млрд. лева, а с тези от 2014-а нарастват на 3.598 млрд. или нови 598 млн. лева. На този фон правителство предприема няколко стъпки, които да осигурят стабилизиране на сектора в краткосрочен план, обясни тя.

Първата е започването на преговорите с американските централи в Маришкия басейн AES Гълъбово и „КонтурГлобал". В момента НЕК е сформирала две работни групи и се очаква до края на март да бъде постигнато предоговаряне на условията, които към този момент включват задължително изкупуване на електроенергията за срок от 15 години.

Друга мярка е ревизията в енергетиката и ние заедно с Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) започнахме проверки в НЕК, ТЕЦ „Марица изток 2" и двете американски електроцентрали, добави Петкова. Проверката постепенно ще обхване всичките дружества в сектора без оглед на това дали са държавни или частни.

Друга важна посока, в която работи правителството, е осигуряването на енергийната независимост на страната. На първо място това е разработването на собствени находища, като една от първите стъпки на това правителство е да разреши проучванията в блоковете „Силистар" и „Терес" в Черно море за проучвания за природен газ и нефт. Важна е и работата на правителството по изграждане на интерконекторните връзки на България със съседните и страни. „Работим по всички такива проекти - с Гърция, Турция, Сърбия и Румъния", каза Петкова.

По отношение на газовата връзка с Гърция се очаква до май да бъде взето окончателно инвестиционно решение. Теменужка Петкова е провела разговор с гръцкия си колега и е получила уверение, че страната му ще сътрудничи за изграждането на тръбата.

На събитието присъстваха още председателят на Комисията по енергетика в парламента Делян Добрев и председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова.

Пред участниците на форума Делян Добрев заяви, че проблемите в енергетиката са цъкаща бомба, на която трябва да й прережем жичката преди да ни гръмне в ръцете. Бомбата ще е намаленото потребление през пролетта и задължението на страната ни да изкупува електроенергията от ВЕИ източниците с приоритет за сметка на конвенционалните електроцентрали.

Добрев посочи, че освен преговори с американските електроцентрали трябва да се предприемат и други стъпки. Една такава е намаляването на изкупуването на електроенергия от т.нар. заводски електроцентрали. Такива са централите в повечето парници, които използват природен газ за затопляне на пространството, а с излишната енергия произвеждат ток. На тези централи НЕК осчетоводява 150 млн. лв. годишно.

Топлофикациите, които също произвеждат и електричество, трябва да бъдат ограничени до генерация на ток само по метода на високоефективното комбинирано производство, а не цялата, каза още Добрев. Там НЕК осчетоводява 350 млн. лв. годишно.

Добрев коментира и спирането на „Южен поток". По думите му, този проект е щял да бъде икономически изгоден единствено ако капацитетът му се напълни на 100% и то не за дълго. В момента повечето от тръбопроводите за природен газ по света са натоварени средно на 50%, което би означавало, че компанията, оперираща по „Южен поток", щеше да фалира след 2-3 години работа.

Бившият енергиен министър размаха пръст на Москва, като обяви, че „Газпром" е подписал договор за транзит на газ до 2030 г., като е посочена и входна точка. Ако те не изпълнят това условие, то ще са принудени да платят неустойки, защото в договора за транзит има клауза ship or pay (достави или плати). Договорът ни за доставка е до 2020 г. и той също включва неустойки, допълни Добрев.

Припомняме, че в началото на годината стана ясно, че Русия смята напълно да се откаже от транзита на газ през Украйна до 5 години и да пренасочи всичко по запланувания тръбопровод Турски поток.

Добрев коментира и бъдещето на собствения добив на природен газ и нефт. Той цитира прессъобщение на OMV, която извърши сеизмични проучвания за наличие на въглеводороди в шелфа на Черно море, блок „Хан Аспарух". Той посочи, че в съобщението се коментира, че освен природен газ в находището има данни и за нефт. Ако ние намерим природен газ, това означава, че автоматично цената на ресурс ще се понижи с 35%, защото толкова е делът на транзитните такси в цялата цена.

Пред журналистите се спря и председателят на ДКЕВР Светла Тодорова. Тя заяви, че комисията наблюдава действията на правителството по отношение на стабилизиране на енергетиката и едва след като от тях има резултат, ще може да се предприемат бъдещи действия. По отношение на цената на тока Тодорова заяви, че това ще стане ясно в средата на годината. Тогава ще се направи преценка каква трябва да е тенденцията за цената, но тя най-вероятно ще върви нагоре по определена схема в идните две години. Окончателното решение се очаква да бъде взето в края на настоящия регулаторен период 30 юни.