Трябва да се предприемат спешни мерки на ниво ловци и свинеферми от тип "заден двор", ако искаме сектор "Свиневъдство" да не бъде затрит. Това мнение изразиха участниците в дискусия на тема "Африканска чума по свинете - превенция и тенденции в ЕС", организирана по инициатива на Момчил Неков - член на ЕП от Комисията по земеделие и развитие на селските райони.

Според присъстващите ЕС трябва да задели средства за развойна дейност на ваксина, защото има риск от поголовно заличаване на комплекси.

Те посочват, че един от най-големите проблеми е рискът от разпространение на чумата сред животните от фермите тип "заден двор", тъй като ако бъде констатирано заболяване в такава семейна ферма, това предвещава икономически крах за свинекомплексите в съседство.

Откриха огнища на африканска чума в Плевен и Русе

Откриха огнища на африканска чума в Плевен и Русе

Констатиран е смъртен случай и в Силистра

На срещата като сериозен проблем беше определен и ловът. Според експерти се очаква до 3-4 месеца да има бум на африканска чума, защото тогава е размножителният период на дивите свине и те са по-податливи на заболяването заради раждането и кърменето.

По тази причина Момчил Неков изтъкна нуждата да се разработи ваксина срещу заболяването в най-кратки срокове. За класическата чума по свинете има такава, но не и за африканската.

През октомври миналата година Американският департамент по селско стопанство започна процедура по разрешение на компанията Зоетис да разработи ваксина. Според Неков обаче проблемът е пряк и много остър за ЕС, затова трябва да се предвиди ресурс за развойна дейност и в Европа в най-кратки срокове.

Не можем да останем в очакване американците да разработват нещо, което е проблем тук и сега, категоричен бе той.

БАБХ бори африканската чума с приложение за смартфон

БАБХ бори африканската чума с приложение за смартфон

Модул "Лов" ще информира ловците за отстреляните от тях свине

Друг сериозен проблем е и дефицитът на лаборатории за изследване на проби у нас. Често заради забавяне на резултати от проби се губи продукция.

По думи на Момчил Неков африканската чума оказва тежки икономически последици. По тази причина той настоява за спешни мерки, за да се избегне опасността сектор като свиневъдството да изчезне.

През 2018 г. у нас бяха регистрирани общо четири огнища на заболяването.

Борим африканската чума със символична такса за изследване на дивечовото месо

Борим африканската чума със символична такса за изследване на дивечовото месо

Целта е ловците да се стимулират да изпращат проби