Аз съм неприятно изненадан от спирането на тези 220 млн. за България.

Това каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров в сутрешния блок на БНТ.

Димитров подчерта, че това решение дава възможност спрените средства да се разпределят между другите страни-членки.

Става така, че на виновните за кризата се дават пари, а на нас ни се взимат, каза той и цитира канцлера на Германия Ангела Меркел:
„Започна борбата за милиардите, които ЕС ще дава на пострадалите от кризата".

Има свиване на реалния сектор. Чуждите инвестиции са с около 1 млрд. евро по-малко от миналата година. Започна връщането на български работници от Западна Европа, посочи още икономическия министър.

Той допълни, че според него ръстът на икономиката ще се запази около 5,5% и от тази гледна точка България е в по-добра ситуация от повечето западноевропейски държави.

Димитров изтъкна трите основни принципа, заради които страните членуват в ЕС. По думите му те са: свобода на движението, справедливост и солидарност.
Според Димитров в Европейския съюз не може да има буферна зона и да има ядро. Той е категоричен, че всички страни-членки трябва да са равнопоставени и допълни, че не отрича, че в България има проблеми, но попита нима в ЕС няма такива.

Министър Димитров подчерта, че в създалата се ситуация най-сериозният негатив за страната ни е ударът върху имиджа й, защото това пречи на притока на външни инвестиции.

Не бива да се създава антибългарска пропаганда, тъй като много от производителите от Западна Европа в условията на криза, ще предпочетат да изнесат производството си в страни като България и Румъния, където данъчният климат е по-благоприятен, работната ръка е по-евтина и условията за инвестиции са по-добри, уверен е министър Димитров.

За справяне с кризата министърът посочи, че държавата трябва да харчи повече - да даде повече социална сигурност, да стимулира потребителското търсене и да увеличи държавните инвестиции в инфраструктурата. Той призова парламентът да не всява паника по повод приемането на държавния бюджет.

По темата за Топлофикация-София Петър Димитров призова кмета на София по-бързо да прехвърли собствеността на дружеството на държавата, за да започне по-скорошното му оздравяване.

Министър Димитров смята, че в края на януари би трябвало цената на газа да тръгне надолу. Лошото е, допълни той, че доларът тръгна нагоре, а той се отчита в цената на суровината, така че спадът, може би, няма да бъде троен, а по-нисък. Ако газът поевтинее, това задължително ще доведе до спад и в цената на парното, заяви Димитров.