Писането на съобщения на латиница е по-евтин вариант в сравнение с есемесите, изписани на кирилица, съобщи БНР, позовавайки се на Комисията за регулиране на съобщенията.

Потребители на социалната мрежа са обсъждали цената на есемесите, написани с български букви, и за тези, написани на латиница. Гражданите се питат защо в сметките на мобилните оператори те се таксуват различно. Кирилицата е третата официална азбука на Европейския съюз.

Потребителите не могат да разберат дали мобилните компании у нас дискриминират хората, като ги карат да плащат повече, когато използват кирилица вместо латиница.

Двойно по-скъпи са есемесите, потвърди и Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията.

"Трябва да подчертаем, че дължината на кратките текстови съобщения и кодирането на различни езици са определени в международните стандарти. В едно кратко текстово съобщение могат да бъдат предадени до 160 символа на латиница и до 70 символа на кирилица. В този аспект може да се каже, че писането на латиница излиза по-евтино. Кирилицата се кодира с 16 бита, а латиницата - със 7 бита", обясни той.

Допълнителните символи извън основната азбука - латиницата, се кодират също с 16 бита. Подобна била ситуацията с поляци, чехи, словаци. Има апарати с вградени броячи. Технологиите както ни улесняват, така и ни притесняват, каза Божков.

Той препоръча на хората, на чиито телефони по-дългите есемеси автоматично се превръщат в ММС-и да ограничат автоконвертирането в апарата си.