Стоките, внасяни в ЕС, трябва ясно да посочват страната на произход, за да могат потребителите да правят информиран избор.

Парламентът предлага да се въведе хармонизирана система за санкции при нарушаването на тези правила, както и терминът "Произведено в" да може да бъде изписван на английски език на цялата територия на ЕС.

Ясна общоевропейска система за обозначаване на произхода на вносните стоки ще предостави на потребителите в ЕС повече информация и ще ги предпази от закупуването на продукти с потенциално съмнително качество, посочва предложението, одобрено от ЕП в четвъртък, 21 октомври.

Регулацията за "Произведено в" бе подкрепена на първо четене с 525 гласа "за", 49 гласа "против" и 44 "въздържали се". Преди това ЕП отклони предложението за изцяло отхвърляне на закона.

Парламентът смята, че хармонизирани правила на ниво ЕС също така биха защитили европейските компании и граждани от евентуални рискове за здравето, както и от фалшификати и нелоялна конкуренция.

Докато много европейски компании вече използват "Произведено в" доброволно, ЕС все още няма хармонизирани правила за задължително отбелязване на произхода на вносни стоки, с изключение на някои земеделски продукти.

Текстът "Произведено в", последван от страната на произход, трябва да бъде обозначен на език, който "се разбира лесно от крайните потребители в държавата членка, за чийто пазар са предназначени стоките". Депутатите внесоха и поправка, която позволява навсякъде в ЕС да се използва и английски език като възможна алтернатива.

Одобрените правила ще се отнасят само за продукти, предназначени за крайни потребители, но няма да покриват рибните продукти и продуктите от аквакултури, както и стоки с произход ЕС, Турция, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Също така крайните потребителски продукти могат да бъдат освободени от обозначаване на произхода, когато по технически или търговски причини тяхното обозначаване е невъзможно.

Дългият списък от стоки включва например текстил, обувки, мебели, фармацевтични продукти, инструменти, винтове и болтове, арматурни изделия, котли и вани, мебели... Списъкът може да бъде удължен в бъдеще от Комисията, след одобрение от страна на Парламента и Съвета.

Предложението на Комисията не предвижда хармонизирана система за санкции, когато правилата бъдат нарушени. Депутатите настояват, че Комисията трябва да предложи минимално равнище на хармонизиране на системите за санкции в различните държави членки, за да бъдат новите правила приложени по един и същ начин на цялата територия на ЕС.

Депутатите искат също Комисията да даде оценка на въздействието на този регламент, но не по-късно от три години след влизането му в сила