Обявяването на хранителните стойности върху етикетите на предварително опакованите храни става задължително. Това съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

От агенцията уточняват, че от днес влиза в сила последната част от Регламента за предоставянето на информация за храните на потребителите.

Хранителните стойности трябва да бъдат изразени в килоджаули и килокалории (kJ/kcal). Количеството на мазнини, наситени мастни киселини, въглехидрати, захари, белтък и сол трябва задължително да бъде изписано на етикета.

Хранителната стойност се декларира в g за 100 g или в 100 ml храна. Може да бъде посочена и като процент от референтните количества за прием в 100 g или 100 ml. Тогава текстът "Референтно количество за средностатистически възрастен (8400 kJ/ 2000 kcal)" е задължителен и се поставя в близост до таблицата.

Според регламента върху етикетите може допълнително да се посочва количеството на едно или повече от веществата мононенаситени или полиненаситени мастни киселини, полиоли, скорбяла, влакнини, витамини или минерали.

От БАБХ подчертават, че данните за хранителната стойност трябва да се включват в основното зрително поле на опаковката, със съответния шрифт. Те се представят заедно в ясен формат, в таблична форма, с подравнени номера, ако пространството го позволява. В случая когато подравняването е невъзможно, обявяването се прави в линейна форма.

Обявените стойности според конкретния случай са средни. Те се посочват въз основа на анализ на храната, направен от производителя. Може да се посочат и след изчисление според известните и общоприети данни. За средна се приема стойността, която най-точно представлява количеството хранително вещество в дадена храна. Тя е съобразена със сезонните колебания, на консумация и други фактори, които могат да предизвикат колебания в действителната стойност.

От БАБХ обръщат внимание, че произведените преди днешната дата - 14 декември 2016 г., и в срок на годност храни могат да се реализират.