Със 175 милиона евро са нараснали германските инвестиции в България през последната година. Те са най-вече в индустрията, следвани от търговията. Това обяви управителят на Германско-българската индустриално-търговска камара Митко Василев, цитиран от БНР.

Тазгодишната анкета сред германския бизнес за икономическата среда у нас показва повече инвестиции и по-активна търговия в българо-германските отношения. Допитването е проведено през февруари. Данните за нашата страна се съпоставят и с резултатите от анкетите на останалите 16 германски външнотърговски камари в Централна и Източна Европа.

Неслучващата се реформа в съдебната система остава основен проблем пред инвеститорите, обясни Василев. По думите му много немски фирми били на мнение, че все още липсва правна сигурност и има какво да се прави в българските съдилища.

Управителят на Германско-българската индустриално-търговска камара смята, че страната ни трябва да стане познаваема по света като икономическа дестинация, където се гарантират правната стабилност и върховенството на закона. Това обаче към момента не се е случило.

Германските бизнесмени били недоволни и разочаровани от публичната администрация, от формалните и нагласени конкурси.

Митко Василев коментира, че България все още привлича чуждестранния бизнес преди всичко с най-евтината работна сила в Европа. Той отбеляза, че това е добре за чуждия инвеститор, но не е толкова добре за обикновения български гражданин. Василев е категоричен, че сме много зле по отношение на висшето образование, дуалното професионално образование и правната сигурност.

Митко Василев изрази съжалението си, че българските кадри продължават да напускат родината си. Според него това означавало, че не намират атрактивна заетост и подходящи работни места за квалификацията си.

В търговията се отчита рекорден ръст. Наблюдава се тенденция „в плюс” при инвестициите. На 6.3 млрд. евро възлиза двустранната търговия. С нашата страна под някаква форма са ангажирани близо 5000 германски фирми. От тях грубо около 1500 присъстват на българския пазар.

Нови работни места през тази година биха разкрили повечето от компаниите. Допълнително през 2016 г. не биха инвестирали половината от анкетираните.