Икономическият министър Никола Стоянов показа възможностите за инвестиции в индустриална зона Божурище пред евродипломати, съобщиха от Министерството на икономиката.

По информация на ведомството над половин милиард лева са инвестирани от компании в Божурище за последните 10 години. Това е първото организирано посещение на дипломати в най-голямата държавна индустриална зона в България - Божурище. В рамките на визитата бяха показани две от сериозните инвестиции в нея - на датска и на германска компания. Дипломатите разговаряха с представители на чуждестранните компании, които бяха категорични, че България предлага много добри и конкурентни условия за инвестиции. 

София и Божурище с най-ниска безработица през 2020 г.

София и Божурище с най-ниска безработица през 2020 г.

Най-висока безработица в Северозапада

Целта на посещението в индустриалната зона е да представи условията, които държавните индустриални паркове могат да предложат, както и плановете за тяхното развитие.

"За последните 10 години частните инвестиции в индустриалната зона Божурище са за над 610 млн. лв. Тези средства са вложени предимно от чужди компании", подчерта министър Никола Стоянов. 

В индустриалната зона се произвеждат материали за автомобилната индустрия, части и модули за опаковъчни машини за хранително-вкусовата, фармацевтичната и медицинската промишленост, телекомуникационно оборудване, аудио системи, техника за военната промишленост, биокозметика, биохрани и др.

Износът е предимно за страните от ЕС, но голяма част от производителите имат клиенти по целия свят.

"Страната ни вижда в индустриалните зони сериозна възможност за насърчаване на растежа и привличането на нови инвестиции с висока добавена стойност. Можем да предложим едни от най-добрите условия, заедно с държавната гаранция за последващото им развитие", подчерта министър Стоянов.

Домакин на посещението бе изпълнителният директор на "Национална компания Индустриални зони" ЕАД Антоанета Барес, която заедно с екипа си, представи етапите на инвестиционния процес в държавните зони, както и всички локации на компанията в България.