Асоциация "Биопродукти" алармира, че не са изплатени евросубсидиите на стопаните, които отглеждат земеделски култури по биологичен начин.

Проблемите ще бъдат обсъдени на среща днес в Министерството на земеделието, съобщи БиТиВи.

Всички стопани, които отглеждат по традиционен начин земеделските култури, получиха евросубсидиите си за площ.

Не са изплатени само за биоземеделието и затова от Асоциацията "Биопродукти" продължават да търсят отговор от Министерството на земеделието и от разплащателната агенция.

"Ние също както колегите сме взели заеми срещу тези субсидии. Плащаме убийствени лихви - 16-18%, и има опасност да изгубим машините, които сме купили с тези заеми, има опасност да изгубим и арендодателите си, на които не сме платили арендата", заяви председателят на асоциацията Албена Симеонова.

Голяма част от стопаните, които отглеждат биопродукти, не са получили и агроекологичните плащания. Това са допълнителни средства в по-голям размер, които трябва да компенсират по-високите разходи и ниски добиви при биоземеделието.

"Някъде липсва един подпис или липсва един код, или липсва да речем едно изречение. А всъщност нашите документи се подготвят от службите за съвети в земеделието, които са структури към Министерството на земеделието", допълни Симеонова.

От разплащателната агенция отговориха, че забавеното плащане на евросубсидиите е заради проверките на площите с биоземеделие.
Трябва да се установи дали стопаните спазват условието да отглеждат екологично чисти продукти на едни и същи площи в продължение на 5 години.

От агенцията увериха, че ще започне изплащането на средства до края на февруари.