Хиляди лични страници и интернет форуми изчезнаха от световната мрежа през последните няколко дни след мащабна акция на американските служби за сигурност, съобщи CNET.

По първоначални данни става въпрос за интернет ресурси на „Ал Кайда".

На 9 юли блоговата платформа Blogetery.com стана недостъпна за потребителите, за да бъде последвана седмица по-късно от системата за безплатни форуми Ipbfree.com. И в двата случая на администраторите на сайтовете е била отказана информация за причините за драстичната мярка и им е бил отказан достъп до собствените им бази данни.

Първоначално предположенията бяха, че атаката е резултат от нарушени авторски права, но тази версия отпадна, след като занимаващите се с въпросите на пиратството организации MPAA и RIAA съобщиха, че нямат нищо общо със случилото се.

Вчера представител на Burst.net, компанията, хоствала свалените блогове, съобщи пред CNET, че мярката се е наложила заради разследване на ФБР.

Агенти от федералната служба са се свързали с Burst и са ги уведомили, че на техните сървъри се намира опасно за националната сигурност съдържание. Това са се оказали страници в Blogetery, администрирани от лица, близки до „Ал Кайда". В резултат Burst решили да спрат цялата система на клиента си.

Според запознати става въпрос за електронното списание "Inspire", списвано от 24-годишният Семир Кхан, американски член на терористичната организация, емигрирал в Йемен.
Целта на изданието е била привличане на нови доброволци за действие в САЩ, като един от материалите, по думите на близки до разследването, бил озаглавен „Как да направим бомба в кухнята на Мама".

Свободната регистрация на нови потребители в Blogetery позволила на Кхан да използва сайта незабелязано от администратора.