Стопани от Източните Родопи бойкотират мандрите и отказват да предават млякото си заради ниските изкупни цени.

В момента литър краве мляко се изкупува за 30 стотинки, което, според стопаните, е много под себестойността на продукцията им. За да има някаква печална изкупната цена трябва да е минимум 60 стотинки.

Бойко Синапов, председател на Националната асоциация по  животновъдство, определи изкупната цена от 30 стотинки на литър мляко като „гавра”.
По думите му хиляди стопани в Източните Родопи разчитат за прехраната си на малкото мляко, което продават. Те са обикновени сами хора с по едно – две до три животни, заяви Синапов, цитиран от БНР.

Според него като спрат фермерите да предлагат млякото си на мандрите всъщност ще се види дали тези мандри работят с мляко и дали имат нужда изобщо от такова.

Мандрите обясняват ценовата си политика с кризата на млечния пазар в Европа, като и вчера запознати от сектора коментираха, че много от производителите са в сивия сектор, за да могат да оцеляват. Фермери настояват и за държавна субсидия.

На днешното заседание на Консултативния съвет по животновъдство в Кърджали фермерите ще поискат двойно повишение на изкупната цена на млякото. Решенията ще бъдат изпратени в Министерството на земеделието.