От утре млекопроизводителите в България подновяват своите протестни действия.

Това заяви председателят на националната асоциация на млекопроизводителите Атанас Атанасов, цитиран от БНР.

Той обясни, че цената на млякото и млечните продукти не може да бъде в пазарна икономика конкретна цифра, а трябва да бъде съобразена със самата ситуация на пазара.

Атанасов даде като пример 2007 година, когато при увеличена цена на фуража от 600 до 700 лв. на тон не е било възможно да се купува млякото на същите цени, тйъ като това би довело фермите до фалит.

В момента обаче при спад на цените на фуражите, млякото в магазините продължава да се продава на високите цени, подчерта Атанас Атанасов.

Той изтъкна като една от съществените причини за недоволството на млекопроизводителите - нарушената комуникация между производителя и институциите, поради което браншът отправя надежди към Брюксел.

Председателят посочи, че и до този момент нямат никаква информация за това как е протекла срещата на 3 септември между господин Цветанов и еврокомисаря по земеделието Фишер Бойл.

Не е възможно да се решават проблемите и то един много остър проблем в млекопроизводството без самите млекопроизводители, бе категоричен Атанас Атанасов.

По думите му 10 000 евро за голяма ферма би помогнало доста.

Припомняме, вече втори месец фермери от различни области протестират с искане за държавна политика и субсидии за литър произведени мляко.

Въпреки че Европейската комисия даде принципно съгласие за отпускане на допълнителни средства за българските млекопроизводители, от Асоциацията на млекопроизводителите нарекоха договореното с Брюксел "сламки, с което властта цели да излезе от ситуацията".

Атанасов предупреди обаче, че в някои ферми вече са унищожени и елитни стада с ценен генетичен потенциал.

Утре пак предстоят протести в различни часит на страната, обяви Атанас Атанасов. От регионални организации заплашиха, че ще блокират КПП-тата на Дунав мост и Капитан Андреево.