Фермерите са притеснени, че не знаят по какви правила се правят проверките за качеството на млякото. Те не знаят и какво ще стане с фермите, които покажат лоши резултати. Това заяви пред БНР директорът на Националния съвет на говедовъдите в България Михаил Михайлов.

Съюзът е изпратил писмо до шефа на Агенцията по храните във връзка с извършваните проверки. Те се правели в изпълнение на т.нар. „екшън план”. Заради плана Еврокомисията направи последен компромис с произвежданото у нас мляко, което не отговаря на изискванията.

Михайлов отбеляза, че съюзът му подкрепя т.нар. „екшън план”. Той коментира, че след дерогацията действително трябвало да се направи такава проверка. Така щяло да се види, че у нас се произвежда чисто мляко и да бъде разрешено нашите млекопреработвателни предприятия да изнасят продукцията си в Европа. Притесненията на фермерите били, че проверката е започнала без подготовка. Те не знаели как ще стане взимането на пробите, какви са сроковете.

Фермери дори сигнализирали и за проблеми при взимането на пробите. Имало информация, че се взимали проби с една и съща пипета в няколко ферми. Съществували и притеснения, че преработвателите може да предпочетат евтиния внос, вместо да купуват мляко от фермите, които не са покрили изискванията. Това, по мнението на Михаил Михайлов, ще ги обрече на фалит.