Млекопроизводителите искат разсрочване на кредитите, отпуснати през 2008 и 2009 г. за закупуване на фураж за изхранване на животните.

Те настояват и за отпускане на кредит за закупуване на фураж. Освен това млекопроизводителите поискаха да бъде осигурено финансиране и преструктуриране на сектора.

Те споделиха, че фермите им са в тежко състояние и се нуждаят от инвестиции.

През първите 4 месеца на тази година производството на мляко в България е намаляло с 9.7%, алармираха млекопроизводителите.

Атанас Къцов се оплака, че фермерите трудно биха могли да се възползват от еврофондовете, тъй като нямат възможност да ползват скъпоплатени консултантски услуги.

По думите му в бранша се изпитват трудности и заради това, че банките не признават земята им за обезпечение на кредити.

Има някакъв заговор да се ликвидира млечното производство в България, коментира Къцов.

Млекопроизводителите настояват да бъде премахната промяната в закона за облагане на доходите на физическите лица, според която доходите на земеделските производители ще бъдат облагани върху 40% от оборота.

В условията на криза едва ли има отрасъл, който да генерира 40% печалба, изтъкнаха млекопроизводителите и алармираха, че данъчното облагане, предвидено за тях, ще утежни още повече положението им и ще доведе до загуба на работни места.

Представители на бранша отправиха исканията си към земеделския министър Мирослав Найденов и шефа на фонд „Земеделие" Калина Илиева.