Радвам се за българските бенефициенти, които очакваха новината за размразяването на средствата по САПАРД.

Ние изпълнихме в рамките на последната седмица това, което ЕК искаше от нас. Това заяви в министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от БНР.

Около ДФ „Земеделие" години наред са се формирали огромни финансови интереси и кръгове, допълни той. Фондът е може би най-голямата банка, през която до 2013 година трябва да минат пет милиарда евро, което е огромен финансов ресурс.

Когато през тази институция трябва да минат толкова много средства, интересите наистина са много големи, заяви Найденов.

По отношение на бившето ръководство на ДФ „Земеделие" очакваме Сметната палата да извърши проверка и ако неправомерно раздавани средства, ще има последствия, категоричен е земеделският министър.

Ние имаме механизъм да преодолеем опита на някои чиновници, които явно не искат да работят с новото ръководство. Средната заплата в ДФ „Земеделие" е 1238 лева и служителите имат възможност за допълнително заплащане, ако работят съвестно, каза още Мирослав Найденов.

Има начини администрацията да бъде накарана да работи в интерес на фермерите, заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов.

След като тази седмица Европейската комисия отблокира парите по САПАРД, министърът коментира, че трябва да бъдат спрени опитите на служителите във Фонд "Земеделие" да саботират работата по проектите.

От своя страна, бившият вицепремиер за еврофондовете Меглена Плугчиева съобщи, че следващата седмица ще има разширено заседание на парламентарните комисии по земеделие и по европейските въпроси с представители на аграрния бизнес.

Очаква се да бъде дадена актуална информация как ще приключи разплащането по проектите до края на годината.

Меглена Плугчиева препоръча работещите във фонд "Земеделие" да придобият статут на държавни служители.