Средномесечната работна заплата на наетите по трудово и служебно и правоотношение за второто тримесечие на тази година се е покачила до 345 лв., става ясно от публикуваните данни на НСИ днес.

Трудовото възнаграждение се е увеличило с 16 лв. спрямо миналото тримесечие, когато е било 329 лв. за месец. Интерес представлява фактът, че средномесечната заплата в частния сектор е едва 309 лв., докато тази в обществения сектор се покачва до сумата от 423 лв.

Най-скъпо платени остават служителите в сферата на финансовото посредничество, където средната месечна заплата за второто тримесечие е 838 лв. За онези служители, работещи в частния сектор тази цифра обаче е 1108 лв.

Доста над средното за страната също се нареждат заплатите на работниците в енергийния сектор (627 лв.), както и тези добивната промишленост (585 лв.) и държавното управление (472 лв.).

За сравнение, най-ниско платени остават служителите в сектора на хотелиерството и ресторантьорството, където средната работна заплата е в размер на 224 лв.

Заплатите във всички сектори бележат ръст спрямо предходното тримесечие с изключение на работниците в сферата на транспорта, логистиката и съобщенията, където заплата спада от 422 на 418 лв.