Правителството одобри Правилника за структурата, дейността и организацията на работа на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура", съобщиха от пресцентъра на МС.

Новият фонд е приемник на ИА "Пътища" и ще функционира под контрола на министрите на финансите, на транспорта и на регионалното развитие и благоустройство.

През следващите години Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" ще осъществява общото ръководство на пътните проекти в страната в изпълнение на общата транспорта политика.

По този начин ще се създадат условия за оптимално планиране и изпълнение на Оперативните програми „Транспорт" и „Регионално развитие", както и на усвояване на средствата от фондовете на Европейския съюз по тези програми.

Чрез програма "Транспорт" ще се финансира строителството на нови, рехабилитацията и модернизацията на съществуващите автомагистрали и първокласни пътища от национално, европейско и транснационално значение, а чрез "Регионално развитие" - останалите второкласни и третокласни пътища.

Източниците на финансиране на фонда ще идват от субсидии от държавния бюджет и ежегодни трансфери, средства от Кохезионния и Структурните фондове на ЕС; пътни таксите, лихви и т. н.

Събраните средствата ще се използват за изграждането на нова пътна инфраструктура и за експлоатацията, поддържането и ремонта на републиканските пътища.