Гръцкият външен министър Никос Кодзияс изтъкна, че ще направи всичко възможно, за да бъдат подписани отложените от 12 юни споразумения между България и Гърция за изграждане на интерконекторна връзка.

Бъдете сигурни, че ще стане. Лично съм ангажиран с този въпрос", увери министър Коздияс, който е на посещение в София.

По думите му, споразумението не само е икономически изгодно, но и осигурява енергийната сигурност, а и е елемент от новата сигурност на Европейския съюз.

От своя страна външният ни министър Даниел Митов заяви, имайки предвид България и Гърция, че от тук започва енергийната сигурност на Югоизточна Европа и на Енергийния съюз.

"Енергийната диверсификация и енергийният съюз на ЕС започва от интерконектните връзки между България и Гърция", каза Митов още в началото на пресконференцията след срещата със своя гръцки колега в българското външно министерство.

Гръцкият министър на външните работи отказа да коментира хода на преговорите и предстоящата среща в Брюксел относно изхода на страната му от финансовата криза. "Когато пътувам не коментирам провеждането на преговори", заяви той.

От своя страна българският домакин Даниел Митов обясни, че: "Този въпрос се обсъжда на много други нива, надяваме се на разумния компромис, който да даде на Гърция добро развитие като държава".

Относно борбата с миграционния натиск и подписаното на 25 май т.г. в София тристранно междуправителствено споразумение за полицейско и митническо сътрудничество,  Българският дипломат №1 увери, че разчита на гръцкото външно министерство да помогне за по-бързото ратифициране на документа и от техния парламент. Споразумението е сключено от България, Турция и Гърция като страни, в които емигрантския поток е най-силен.

Външният министър на Гърция поздрави страната ни за поемането на председателството на порцеса за сътрудничество на Балканите. Коментирайки регионалните особености, гръцкият министър Никос Кодзияс обяви, че хората в нашия регион трябва да се научат на 2 основни принципа - да се подчиняват на закона и да спазват културата на компромиса, привнесена от Европа.

Запитан за двойното данъчно облагане министър Кодзияс отговори, че страната му прави всичко възможно хем да се бори с корупцията, хем да не бъде в ущърб на почтените бизнесмени.

Относно предстоящото си посещение в западната ни съседка, Никос Кодзияс каза, че очаква важни срещи в "държавата със столица Скопие", но не назова името „Македония" и увери, че България и Гърция имат интерес да помогнат за приемането на западните балкански страни в Европейския съюз.

Министър Даниел Митов благодари за съдействието при организирането на поклонническото пътуване на наша държавна делегация на Света гора през месец май. "Никос, България продължава сътрудничеството по всички въпроси от взаимен интерес с Гърция", обърна се българският външен министър към своя колега.