„Газпром" е готов да плати българския дял при изграждането на „Южен поток", за да не се забави строителството на газопровода, съобщава кореспондентът на БНР.

Според руски медии газовият гигант обсъжда възможността да поеме и нашия дял от изграждането на сухопътната част от тръбопровода на българска територия, тъй като България е е затруднена финансово.

Предвижда се 70% от финансирането за строежа на българския участък да бъде от кредит, а останалите 30% да се финансират от партньорите от собствени средства.

Ако се стигне до решение Русия да поеме и българската част от инвестициите, тези пари най-вероятно че ще се връщат за сметка на бъдещите постъпления от транзитни такси.

За „Газпром" е изключително важно да бъде подписано споразумението за българския участък в средата на ноември, за да може изграждането на газопровода да започне както е планирано преди края на годината.

В началото на месеца ръководителят на „Газпром" Алексей Милер обяви, че се предвижда още при прокарването на тръбите по дъното на Черно море да започне строежът едновременно на две от общо четирите разклонения на „Южен поток".

Преди дни пък министърът на икономиката Делян Добрев каза, че София не е готова да подпише споразумението за изграждането на газопровода, защото Русия е предявила нови изисквания към финансовия модел на "Южен поток" преди да се съгласи да намали с 11% цената на природния газ за България.

От страна на Синята коалиция в същото време се иска България да обвърже подписването за Южен поток с разговорите за компенсациите, които дължим на Русия за провалената строителство на АЕЦ „Белене".