Министърът на икономиката Божидар Лукарски и представители на германската компания Böсо Böddecker & Co. GmbH & Co. KG са обсъдили възможностите за инвестиции в България. Това е станало по време на среща в Бон, съобщават от Министерството на икономиката.

От ведомството на Лукарски поясняват, че Böсо Böddecker е водеща фирма в производството на системи за заключване на леки автомобили. Компанията работи за едни от най-големите имена в автомобилния бранш. Лукарски се е запознал на място с производството, след като е посетил предприятието им.

Компанията проучвала инвестиционния климат у нас, тъй като искали да разширят дейността си в рамките на Източна Европа. Оказва се, че страната ни е една от привлекателните бизнес дестинации за тях.

От страна на Божидар Лукарски е дошло уверението, че производството на компоненти за автомобилната индустрия е един от най-бързо развиващите се сектори в България  и е сред основните двигатели за икономическия растеж на страната ни. Той е уверил представителите на компанията също и че възможностите за разширяване на бранша са огромни. Като предимства Лукарски е изтъкнал най-ниските данъчни ставки в ЕС и преференции за инвеститорите. Страната ни предлагала 0 % облагане при реинвестиране на печалба в региони с повече от 25 % безработица. Миналата година безработицата била паднала под 10 %, е изтъкнал още икономическият министър.

Пред потенциалните германски инвеститори той е споделил, че съвсем наскоро Cushman&Wakefield в класацията „Манюфекчъринг Индекс 2015” е класирала страната ни на трето място в световен мащаб за най-добра дестинация за инвестиции в производството.

От своя страна представителите на компанията Böсо Böddecker са поставили въпроса за възможностите за дуално обучение и набирането на квалифицирана работна ръка в страната ни. Лукарски ги е уверил, че по този въпрос се води активен диалог с просветното министерство и се надява на скорошно решение по въпроса.