Според GLOBUL обществената поръчка на Столичната община за предоставяне на мобилни услуги за общинската администрация е с нагласени предварително условия, така че да обслужват определена компания.

Поръчката е за 7 200 карти за мобилни апарати, а стойността й по прогнозни изчисления е близо 1 милион лева.

Затова от GLOBUL призовават Столичен общински съвет (СОС) да преразгледа обявената обществена поръчка.

В официално писмо до председателя Андрей Иванов GLOBUL настоява да се проведе заседание, на което отново да бъде обсъдена процедурата за избор на мобилен оператор.

"Към момента условията на търга на Столична община обслужват интересите само на един възможен кандидат за доставчик на мобилни услуги и създават съмнение за непрозрачност на обществената поръчка. Толерирането на един мобилен оператор е фактор, който ограничава конкуренцията в сектора, вреди на обществения интерес и противоречи на разпоредбите в Закона за обществените поръчки", се посочва в писмото.

Налагането на дискриминационни условия при провеждане на обществени поръчки също е въпрос, който оказва негативно влияние върху развитието на бизнес средата в България.

GLOBUL желае и да получи ясна мотивировка на условията и критериите по проведената от Столична община тръжна процедура, се казва още в писмото.

С подаването на жалба до Комисията за защита на конкуренцията и на официално писмо до кмета на гр. София - г-жа Йорданка Фандъкова, GLOBUL се надява, че ще бъдат взети всички необходими ответни действия, които да осигурят прозрачност на обществената поръчка за предоставяне на мобилна телефонна услуга на Столична община.

В случай, че поръчката не бъде преразгледана, GLOBUL ще се обърне към всички компетентни органи на местно и европейско равнище, за да даде публичност на проблема и да потърси правата си.